Garanti Sigorta Fonu'ndan Haberdar mıyız? |
KARAYOLU TRAFİK GARANTİ SİGORTASI HESABI’DAN KARŞILANACAK ZARARLAR
a)Plakası tespit edilemeyen araçların vermiş olduğu bedeni zararlar, b)Zorunlu mali mesuliyet (trafik) sigortası olmayan araçların vermiş olduğu bedeni zararlar c)Zorunlu mali mesuliyet (trafik) sigorta poliçesindeki teminat tutarlarına ilişkin artış zeyilnamesi olmayan araçların vermiş olduğu bedeni zararlar, d)Çalınmış veya gasbedilmiş motorlu bir aracın kazaya neden olması halinde meydana gelen bedeni zararlar, e)Mali bünye zafiyeti nedeni ile bütün branşlarda ruhsatı iptal edilmiş veya iflas etmiş sigorta şirketlerinin zorunlu mali mesuliyet (trafik) sigortası kapsamında ödemekle yükümlü olduğu maddi ve bedensel zararlar karşılanır. Bedensel zararlar; tedavi gideri , maluliyet tazminatı ve ölüm halinde geride kalan hak sahiplerine ödenmesi gereken destekten yoksun kalma tazminatını kapsamaktadır Maddi zarar; trafik kazası sonucu motorlu araçlarda ve diğer şeylerde meydana gelen hasarları kapsamaktadır Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı’nın sorumluluğu; kaza tarihinde geçerli zorunlu mali mesuliyet (trafik) sigorta poliçesinin teminat limitleri ve zarar verenin kusur oranı ile sınırlıdır.
BAŞVURU ŞEKLİ VE SÜRESİ
Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı tarafından karşılanacak zararlardan herhangi biri ile karşı karşıya kalan mağdurların; Zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl ve her halükarda kaza gününden itibaren 10 yıl içinde yazılı olarak Hesaba bizzat başvurmaları gerekmektedir.
BAŞVURU SIRASINDA GEREKLİ BELGELER
Hak sahiplerinin başvuru dilekçeleri ve aşağıda belirtilen belgelerle Garanti Sigortası Hesabı’na başvurmaları gerekmektedir.
Ölüm Halinde Gereken Belgeler: 1)Trafik kazası tespit tutanağı resmi tasdikli sureti. 2)Olayın mahkemeye intikal etmesi halinde mahkeme kararı, 3)Ölüm raporu, 4)Ölenin mesleği ile gelir durumunu ve desteklik ilişkisini gösterir belge, 5)Hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumlarından gelir bağlanmış ise, bağlama kararı ile bağlanan gelirin peşin değerini gösteren belge, 6)Aile nüfus kaydı aslı ve veraset ilamı. Yaralanma Halinde Gereken Belgeler: 1)Trafik kazası tespit tutanağı resmi tasdikli sureti, 2)Hastane raporu aslı veya resmi tasdikli sureti, 3)Dökümlü tedavi faturaları asılları, 4)Maluliyet sözkonusu ise, maluliyet oranını gösterir hastane raporu aslı veya resmi tasdikli sureti, 5)Olayın mahkemeye intikal etmesi halinde mahkeme kararı.
Not: Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı Yönetmeliği’nin 13/b maddesi uyarınca Garanti Sigortası Hesabı'ndan talep edilen tedavi giderlerinin tespitinde Sağlık Bakanlığı tarifesi esas alınmaktadır.
|